Wanneer:
3512 Utrecht
Contact:
Harry Pals

Zoeken naar waarheid (dominicanen)
Bijbeltekst: Psalm 25, 1-10
Voorganger: Harry Pals

De dominicaanse spiritualiteit is veelkleurig en niet makkelijk onder een noemer te brengen. De orde der predikheren is ontstaan in de 13e eeuw en is een van de bedelorden. Doel van de orde is de prediking en de zielzorg, met name in de opkomende steden. Niet zozeer het kloosterleven an sich, maar het staan en gaan in de wereld was hierbij van belang. Vorming en studie, het onderhouden van het gebedsleven, het kritisch nadenken over de maatschappij, en het daarover met anderen van gedachten wisselen zijn belangrijke elementen van het dominicaanse leven. Een van de kernwoorden is daarom ‘veritas’, waarheid. Het zoeken naar wat waar en goed is, naar dat wat leidt naar het leven en niet naar de dood. Het bevragen van de samenleving, maar ook van de Bijbel en de traditie, om zo sporen van God te vinden als bron van alle Leven. Bekende dominicanen zijn, naast Dominicus, de stichter, onder anderen Thomas van Aquino, Albertus de Grote, Meister Eckhardt en Catharina van Siena. Bartolomé de las Casas en Francisco de Vitoria, twee Spaanse dominicanen uit de 16e eeuw, doordachten de theologische en juridische implicaties van de ontdekking van tot dan toe voor hen onbekende mensen in de Nieuwe Wereld. Zij staan daardoor mede aan de basis van het moderne spreken over het volkerenrecht en de mensenrechten.
Dominicaanse kloosters staan onder andere in Rotterdam en Huissen. Lange tijd waren de dominicanen ook hier aanwezig in de stad, tegenwoordig zijn ook lekendominicanen onder andere in Utrecht actief.
Wat roept het woord waarheid bij ons op? Op welke manier komt dat terug in psalm 25 waar waarheid en goed, rechtvaardig leven samen gezocht worden?