Calendar

okt
21
zo
Met elkaar naar Taizé @ Taizé, Frankrijk
okt 21 – okt 28 hele dag

Ga je mee naar Taizé? Er is een Taizéreis gepland van zondag 21 t/m zondag 28 oktober. Deze reis wordt gemaakt in samenwerking met diverse kerken in en rond Utrecht.

De reis is bestemd voor jongeren tussen de 15 en 17 jaar en van 18 t/m 30 jaar.

Kosten zijn € 250,- pp voor reis en verblijf (na afloop volgt verrekening, meestal vallen daardoor de kosten wat lager uit).
Aanmelden: vóór 15 september

Viering 21 oktober mmv het Janskoor @ Janskerk
okt 21 @ 11:00 – 12:30

Thema: “Doe maar wat Hij u zeggen zal”
Lezing: Johannes 2, 1-12
Voorganger: Trees van Montfoort

Titel suggestie vanuit de Litanie: Oorzaak van onze Blijdschap; Moeder van goede raad; Bewonderenswaardige Moeder

“Van je moeder moet je het hebben”….. “Moeders weten het beter!”….. wie heeft dit niet wel een van zijn/haar moeder gehoord? Wie heeft dit niet wel eens gedacht, verzucht of met een glimlach zich herinnerd. Ouders hebben de neiging je een zetje te geven “voor je eigen bestwil”, omdat ze in je geloven, van je houden, je het beste gunnen.
In het verhaal van de bruiloft van Kana komen we de moeder van Jezus tegen in misschien wel deze rol. Ze speelt in alle bescheidenheid een grootste rol in het leven van Jezus en daarmee zet zij ons op Zijn spoor. Dit verhaal draait niet om haar, maar ze geeft een “zetje om bestwil” zouden we kunnen zeggen. Aan Jezus en misschien ook aan ons door haar kind voor het voetlicht te brengen….

okt
24
wo
Meditatia aan de Werf @ crypte van de zuster, witte trap naar beneden
okt 24 @ 19:30 – 20:30

Midden in de week, midden in de stad, de tijd nemen om stil te worden. Met een woord, een tekst, een beeld of muziek uit de rijke christelijke traditie, proberen we al mediterend op een diepere laag in onszelf te komen.

Meditatie is een oeroude, eenvoudige methode: door stil te zijn en ruimte te maken stellen we ons open. Gedachten en emoties drijven voorbij als we steeds opnieuw terugkeren naar onze ademhaling. Wachtend en luisterend naar wat opkomt weten we ons verbonden met de Eeuwige.

Je bent van harte welkom om mee te doen, ook als je niet elke avond aanwezig bent! Ervaring is niet nodig en materiaal is aanwezig. Het is wel belangrijk om op tijd te zijn, want de meditatie begint om 19.30 uur. Als je vooraf nog meer wilt weten, neem dan gerust contact op.

okt
25
do
Koorrepetities
okt 25 @ 19:30 – 21:30

Het Janskoor o.l.v. Hans Leeuwenhage verrijkt zo’n 25 keer per jaar de vieringen van de EUG in de Janskerk. Nieuwe leden zijn van harte welkom. Repetities zijn op donderdag van 19.30-21.30 uur.
Meer informatie over het koor en het repertoire is te verkrijgen bij Seintje Bos.

okt
28
zo
Viering 28 oktober @ Janskerk
okt 28 @ 11:00 – 12:30

Thema: Gedragen en elkaar gegeven
Lezing: Johannes 19, 25-30
Voorganger: Marian Geurtsen

Titel suggestie vanuit de Litanie: Moeder van de Goddelijke Genade; Moeder van Christus; Zetel van Wijsheid; Moeder van de Kerk, Troosteres van de bedroefden; Koningin van de vrede

Het is een indringend beeld, een moeder onder een kruis waar haar kind op is gespijkerd. Op dat kruispunt van leven en dood, van twee stukken hout staat Maria naast haar zoon Jezus. Lang geleden droeg zij een beloftevol klein kindje. Nu, volgens de Schriften komen alle beloften samen. Er gebeurd heel in dit kleine stukje tekst. Afscheid van geliefden, zorg en omzien naar elkaar. Jezus die mensen aan elkaar koppelt om voor elkaar te zorgen om zo ook de Schriften en de belofte van een “Rijk op aarde van vrede” gestalte te geven. In de titels van vandaag worden we uitgedaagd om te kijken naar welk voorbeeld wij door de Bijbel krijgen aangereikt om dragers van vrede te worden. Om zorgdragers voor elkaar te zijn, om uitdragers van het voorbeeld van Christus te zijn.

okt
29
ma
start project Janskerk Theater @ EUG
okt 29 @ 19:30 – 21:00

Er komt een voorstelling voor iedereen die van theater houdt! Lijkt het je leuk om mee te spelen dit jaar of mee te helpen aan decor, muziek, productie? Iedereen is welkom! Globaal zal de voorstelling gaan over eigenheid en groepsdruk. Een zoektocht naar of wij onszelf kunnen bepalen. Het laat de rol zien van het individu in een groep, het zoeken naar echt contact, zichzelf mogen zijn met alles erop en eraan. En het stelt de vraag hoe God hier een gezicht in krijgt.

De theaterstijl zal absurdistisch, fysiek en humoristisch zijn. Alledaagse situaties en handelingen die de werkelijkheid overstijgen en toch herkenbaar blijven. Een voorstelling met hier en daar tekst, beweging en live muziek. Er wordt geen bestaande tekst gebruikt, maar er zullen verschillende scènes zijn met het thema als rode draad. Alles wordt afgestemd op de Janskerk als locatie van de voorstelling.

Op de twee thema avonden willen we hier verder op ingaan en horen wat jullie hierover te zeggen hebben en voorbeelden bedenken uit ons eigen leven. De avonden zijn er voor alle geïnteresseerden, ook als men verder niet betrokken wilt zijn met de voorstelling.

nov
1
do
Koorrepetities
nov 1 @ 19:30 – 21:30

Het Janskoor o.l.v. Hans Leeuwenhage verrijkt zo’n 25 keer per jaar de vieringen van de EUG in de Janskerk. Nieuwe leden zijn van harte welkom. Repetities zijn op donderdag van 19.30-21.30 uur.
Meer informatie over het koor en het repertoire is te verkrijgen bij Seintje Bos.

nov
4
zo
Verhaalgroep @ Janskerk
nov 4 @ 11:00 – 12:30

Tijdens de zondagse viering in de Janskerk is er voor de kinderen van 4-8 en van 8-12 een eigen verhaal. Dit wordt verzorgd door de Verhaalgroep. Ook tijdens bijzondere feesten als Advent, Kerst, Pasen en doop is er speciale aandacht voor de kinderen.

Viering 4 november – Allerzielen @ Janskerk
nov 4 @ 11:00 – 12:30

Job 2:11-13 en Johannes 11:6-44

Twee verhalen vandaag over gemis en rouw, over verlies en verdriet.
Job is alles kwijtgeraakt. Hij weet niet waar hij het zoeken moet in zijn verdriet. De vrienden van Job komen bij hem zitten, zeven dagen lang, zwijgend, in alle rust en stilte. Later zullen ze tevergeefs zoeken naar verklaringen voor zijn lijden, proberen op hem in te praten. Nu zijn ze aanwezig, bij hem.

Uit het Johannesevangelie horen we het verhaal over Lazarus, die dood was en tot leven gewekt wordt. Een intrigerend, lastig verhaal. Hoe raakt dit aan onze eigen ervaringen van rouw en gemis? Opmerkelijk is de reactie van Jezus: Hij is tot tranen toe bewogen, diep geroerd. Hoe gaan wij om met verdriet en met verlies? In deze Allerzielenviering zullen we ook de mensen gedenken die ons zijn voorgegaan in de dood.

nov
7
wo
Dood-gewoon?! @ EUG
nov 7 @ 20:00 – 22:00

Een avond over omgaan met de dood met Christa Anbeek (remonstrants hoogleraar, bekend van o.a. de boeken ‘Overlevingskunst’ en ‘De berg van de ziel’) samen met Bette Westera.

De hele maand november staan we stil bij onze omgang met de dood. Aanleiding hiervoor is het (kinder)boek ‘Doodgewoon’ van Bette Westera, oud-lid van ons Janskoor. In dit prachtig vormgegeven boek staan gedichten over verlies, rouw, dood en het leven.