Komende zondag collecteren we voor de tweede keer voor een doel dat we langduriger gaan steunen. Dit jaar geven wij langdurige steun aan 1 van de stedelijke diaconale doelen van de PGU: Vluchtelingenwerk.

Dan komt het geld onder andere terecht bij Toevlucht. Toevlucht is een opvang voor ongedocumenteerde mannen in Utrecht.

De mannen die in Toevlucht de nacht doorbrengen zijn vanaf acht uur ’s avonds welkom. Overdag is een deel van hen samen in andere opvangcentra in Utrecht, want “dat is goed tegen de eenzaamheid”. ’s Avonds komen ze hier slapen, simpelweg omdat ze anders een bankje in een park moeten zoeken. Toevlucht startte in december 2013 onder protest. De initiatiefnemers vonden dat het de taak van de overheid was om ongedocumenteerde vluchtelingen ‘bed, bad en brood’ te bieden. Het zou een tijdelijke oplossing zijn, maar Toevlucht gaat nu al de vierde winter in. Inmiddels wel met steun van de gemeente.

Toevlucht is ook op zoek naar vrijwilligers (m/v) die mee willen werken aan de opvang voor ongedocumenteerde mannen in onze stad. Als vrijwilliger werk je samen met een collega een dienst een keer per week of twee weken, van 20 uur in de avond tot 8 uur de volgende dag. Je zorgt voor een goede verloop van de opvang, de binnenkomst van de gasten, de koffie en thee die gezet wordt, een goede sfeer en een luisterend oor waar nodig. Tijdens de nacht kun je zelf ook gewoon slapen: je bed staat klaar!

Toevlucht zoekt momenteel 3 à 4 mensen zodat het team weer op volle sterkte komt. Mensen die interesse hebben kunnen mailen naar winteropvangutrecht@gmail.com.

Ben je niet in staat om als vrijwilliger aan de slag te gaan, dan kan je altijd komende zondag naar de viering toe komen om geld te geven voor dit goede doel.