Op zondag 22 oktober a.s. wordt in de Janskerk weer een collecte gehouden voor de St. Sanjuna tbv. de bouw van gemetselde drinkwatertanks in de regio Empada (Guinée-Bissau), zogenaamde fossa’s.

Om het geheugen even op te frissen:
In het zeer arme Guinee Bissau is schoon drinkwater in de droge periode is sommige regio’s niet beschikbaar. Er is in dit land een methode ontwikkeld om regenwater in de natte periode op te vangen in gemetselde watertanks. Dat water blijft goed tot in de droge periode en verschaft een huishouden al die droge maanden schoon drinkwater. De kosten van een tank bedragen € 200. De aanvrager betaalt zelf ook een deel en zorgt voor eten, drinken en schoon metselzand tijdens de bouw.

Inmiddels hebben we binnen de EUG bij de eerdere collectes in 2017 voor dit doel al bijna €1200 bij elkaar gebracht. Dat bedrag is goed voor 6 fossa’s . Ons doel voor 2017 was om geld voor 7 watertanks bijeen te brengen, maar misschien lukt het wel om de 8 te halen.. Laten we het proberen met elkaar!!!

We zijn trouwens niet de enige organisatie in NL die bijdraagt aan de bouw van watertanks. Hieronder heb ik een berichtje uit de nieuwsbrief van de St. Sanjuna gekopieerd:

Bouw drinkwatertanks
Metselaar Julio Nanrebna bouwde in de afgelopen periode 20 drinkwatertanks voor de opvang van regenwater in het dorp Sao Martinho (28 km van Empada). Deze tanks bieden uitkomst als aan het einde van de droge tijd de waterputten droogvallen. In de zomermaanden valt de regen overvloedig.

Sanjuna ontving steun van de Dr.Hofstee Stichting, Stichting Paulien en de EUG om in totaal 25 tanks te kunnen bouwen.

Bij de ECA-school zijn 2 drinkwatertanks gebouwd met een bijdrage van klanten van kaaswinkel ‘Wereldse Kaas van Klaas’ in de Dapperstraat te Amsterdam. Op de foto wordt de loodzware deksel op de één van de twee drinkwatertanks geplaatst.