Sinds een jaar kun je in de EUG de term ‘kerk op schoot’ tegenkomen.
En waarschijnlijk valt de invasie aan jonge kinderen met hun ouders iedere paar weken in de kring in de Janskerk je op. Wat houdt zoiets als ‘kerk op schoot’ nu eigenlijk in? Deze blog wil je daarin een inkijkje geven.

Ruim een jaar geleden kwam een aantal ouders van jonge kinderen binnen de EUG (in de leeftijd van baby tot kleuter) bij elkaar om te brainstormen over wat wij belangrijk en inspirerend vinden in de gelovige opvoeding. Als snel kwamen we eropuit dat we graag als ouders samen met de kinderen iets willen ervaren en beleven. Samen zingen, bidden, delen en interactief bezig zijn met Bijbelverhalen, een plek waar je elkaar ontmoet en gekend wordt.

Enig zoekwerk leverde het concept van ‘kerk op schoot’ op met materiaal voor interactieve vieringen waar we onze eigen EUG draai aan hebben gegeven en sinds 2016 komt kerk op schoot ongeveer elke 6 weken bij elkaar. Met gemiddeld 15 kinderen die meedoen (en ongeveer even zovele ouders) is het soms wat passen en meten in de kosterswoning
.

Vanaf half elf verschijnt er een berg speelgoed zodat de kinderen kunnen wennen, en de ouders bijpraten. Om elf beginnen we: de kinderen zitten met hun ouders in een grote kring, en in het midden steken we een kaars aan. Dan zingen we het lied’ hallo, goedemorgen…’, waarin van ieder kind zijn naam klinkt.

Vervolgens komt op een interactieve manier een Bijbelverhaal of thema aan bod. Afgelopen zondag stond Jona centraal: Jona (in de persoon van een duplo-poppetje) ging op reis in een opblaasboot over het water (een groot blauw kleed). Alle kinderen mochten meevaren met Jona. Door de storm (met zijn allen heerlijk hard aan het kleed schudden en trekken) vloog Jona uit de boot. Hoe zou het water voelen? Daarom ging er een schaal rond met water zodat ook de jongste kinderen dat kunnen ervaren. Tot slot kwam de duplo-walvis er al aan om Jona op te eten en weer aan land te zetten.
Met Pinksteren is het Pinksterverhaal voorgelezen en hebben we om de Geest te ervaren kleurrijke windmolentjes uitgedeeld die de kinderen in beweging mochten zetten door heel hard te blazen, zoals de Geest ons in beweging zet. Ook was er bellenblaas; de Geest laat onze wereld glinsteren, maar je kun dat niet vastpakken/grijpen.

Na het Bijbelverhaal zingen we bijpassende liederen en dan wordt er eten verzameld op schalen waar de kinderen zelf mee rondgaan: soepstengels, rijstwafels, druiven, komkommer, krentenbollen, broodjes met humus om met elkaar te delen.

Tot slot gaan we staan in een kring en bidden we, net als in de ‘gewone’ kring in de Janskerk. Het is heel mooi om te zien dat sommige kinderen zelf punten aandragen waar ze voor willen bidden. We sluiten altijd af met ‘ubi caritas’ van Taizé.

Na afloop van kerk op schoot nemen we deel aan de kring in de Janskerk. Voor ouders belangrijk om zo ook (weer) verbonden te zijn met de hele EUG, om ook daar te vieren en te delen. En ook om de kinderen te laten wennen aan de vieringen in de Janskerk, om daar onderdeel van uit te maken, hoe jong ook.

Centraal staat dat we vieren met elkaar in EUG-sfeer: beleven, ervaren en samen delen vormen de kern, waar ieder kind aan mee kan doen op zijn eigen manier.