Het beeld van Monie Doodeman

Dit beeld stond altijd ergens bij ons in huis. Meestal in de kast naast de hummeltjes, die knielend op een bankje bidden voor Maria. Ik weet niet beter dan dat dit beeld er is. Navraag bij mijn moeder leerde mij dat zij het altijd een mooi beeld gevonden heeft. Ze werkte bij Hoying in Den Haag en daar werd het verkocht. Ze had het dan ook voor haar trouwen gekocht (dan kreeg ze nog personeelskorting). Voor haar had Maria een speciale betekenis als de moeder van Jezus.

Opgegroeid in ons katholieke gezin, met een moeder waarvoor Maria belangrijk was, heb ik Maria ook wel meegekregen. Je kon tot haar bidden, want zij deed een goed woordje voor je bij God. Speciaal daarbij waren de mei en oktober maanden, ook wel de Mariamaanden.

Dit Mariabeeld, dat verlicht werd, stond ook in contrast met het Jezusbeeld, met het opgeheven vingertje, dat we ook hadden. Maria was daarin voor mij liefde en licht tegenover de strengheid van Jezus.

Thuis heb ik nu geen Mariabeeld. Wie weet komt dit beeld ooit bij mij te staan.

Naar de adventskalender