Als in een stilte voor de storm ben ik op de Oude Gracht in afwachting van wat komen gaat. Dan gaat de deur open en komen 5 donkerogige mannen, waarvan er 3 Muhammed of Mohamed heten, met enige schuchterheid binnen.

We begroeten elkaar, noemen namen, die we ook even snel weer vergeten en zij zetten tassen vol met veel groen(te) op de grond. Tijd voor thee is er niet. Kastjes gaan open, pannen, snijplanken en messen komen tevoorschijn. In de kortste keren is iedereen in vol bedrijf aan het snijden, wassen, bakken, mengen en koken.

Tussendoor spreken we elkaar, wordt er getelefoneerd, spullen geregeld, die nog nodig zijn, tafels gesjouwd en gedekt. We trekken de ramen open om de oliedampen een uitweg te bieden.

Als om 18.30 anderen binnenkomen om mee te eten ontstaat er weer orde en wordt er een prachtig buffet opgebouwd, kleurrijk, heerlijk geurend en dampend.
Dan gaan we aan tafel: 8 Eug-ers en 7 mensen uit het Azc, afkomstig uit 4 verschillende landen.

De kok Abdul vertelt wat hij allemaal voor heerlijks gemaakt heeft, met en zonder vlees; veel groente, speciale rijst en knoflook saus, salade en groene rauwkost zoals in Syrië gebruikelijk.

Eten is in het begin stille communicatie, maar al snel raken we met elkaar aan de praat. In het Nederlands, in het Engels en getolkt Arabisch. We leerden wat Arabische woorden, maar helaas, die beklijven bij mij niet. Er is een woord voor de spirit van de kok, die in de gerechten doorwerkt. Aan de tafel waar ik zit, worden onze namen geschreven in het Arabisch.

Heerlijk eten

Heerlijk eten

Onze namen in het arabisch

Onze namen in het arabisch

 

Er is een warme verbondenheid voelbaar. Dan vertelt Mohamed H. samen met Jasja het verhaal vanaf het begin van het contact totdat we nu samen aan tafel zitten. We voelen ons dankbaar ten opzichte van elkaar voor deze mooie ontmoeting, het heerlijke eten, de ongedwongenheid van het contact.

Het wordt tijd voor nog een kop thee en de afwas, die voor de Eug-ers is. Het eten wat over is wordt in bakjes gedaan en vindt zijn weg mee terug naar het Azc. Dag lieve mannen, salam aleikum, heel veel dank en tot ziens. Waar en hoe, daar bezinnen we ons nog op.

Tot slot zitten we met de Eug-ers nog even aan tafel met een gedeelde vreugde over deze avond. Ik blijk niet de enige te zijn, die hiervoor uit haar comfortzone moest komen en daar heel blij van is geworden.

Dank en groet, Lonnie