Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Motet “Jesu, meine Freude”

 

Volledige tekst

Het thema van deze zondag, het verhaal van de tollenaar Zacheus, wordt geassocieerd met “de zoektocht naar wat werkelijk van waarde is”. Dit Bachmotet, oorspronkelijk geschreven als begrafenismuziek, drukt een ontroerend vertrouwen uit in God: “nichts sonst liebers…”.

Jesu, meine Freude,

meines Herzens Weide,

Jesu, meine Zier,

ach wie lang,
ach lange
ist dem Herzen bange
und verlangt nach dir!

Gottes Lamm, mein Bräutigam,

außer dir soll mir auf Erden

nichts sonst Liebers werden.

{Jezus, mijn vreugde,

weide van mijn hart,
Jezus, mijn sieraad,

ach, hoe lang, ach,

is mijn hart al bang

en verlangt het naar u!

Lam van God, mijn bruidegom,

niets op aarde

zal mij dierbaarder zijn dan u.}

Laurens de Man