Verschijning van Maria zijn van alle eeuwen. Het is het jaar 1531 als in het hedendaagse Mexico, Maria verschijnt aan een bekeerling. Deze verschijning van ‘Onze Lieve Vrouwe van Guadalupe’ is van grote betekenis geweest voor de inheemse bevolking, die onderdrukt werd door de Spanjaarden. En is ook vandaag de dag van grote waarde voor Latijns-Amerikaanse Christenen.

De Maagd van Guadalupe verscheen, volgens het verhaal, voor het eerst op 9 december 1531 aan een arme, tot het christendom bekeerde, inheemse boer, Juan Diego, in de heuvels van Tepeyac in Mexico. Daarna verscheen zij nog drie maal, de laatste keer op 12 december 1531. De plaats van de verschijning was een plek waar vroeger een tempel van Tonantzin, de Azteekse ‘Moeder van de Goden’ had gestaan. Het verhaal vertelt dat Onze Lieve Vrouwe van Guadalupe Juan Diego, in zijn eigen taal: het ‘Nahuatl’, vroeg of hij naar de bisschop kon gaan om te vragen of er een heiligdom/kapel voor haar gebouwd kon worden op de plek waar ze verschenen was. De bisschop, Juan de Zumárraga, geloofde het verhaal van Juan Diego niet en wilde bewijs zien voor de Maria verschijning. Daarop vroeg de Maagd van Guadalupe Juan Diego om zeldzame rozen te plukken die normaliter niet in december groeien en ze in zijn mantel te verzamelen en aan de bisschop te geven als bewijs.

Toen Juan Diego zijn mantel opende voor de bisschop, vielen de rozen die hij verzameld had eruit en verscheen het beeld van de Maagd van Guadalupe in volle glorie op zijn mantel.

Voor de Mexicaanse inheemse bevolking betekende de verschijning van de Maagd van Guadalupe dat Maria niet alleen hen, maar het hele Latijns Amerikaanse volk adopteerde als hun moeder.

In 1667 verklaarde paus Clement IX de dag op ‘12 december’ als een officiële feestdag van Onze Lieve Vrouwe van Guadalupe. De Maagd van Guadalupe is niet alleen voor de Mexicanen een nationaal symbool, maar Paus Johannes Paulus II verklaarde haar in 1999 ook tot beschermheilige van het hele Amerikaanse continent.

Huijbers, T.J. Augustus 2012 Masterscriptie: De Maagd van Guadalupe:
Interpretaties vanuit de hedendaagse Latijns Amerikaanse contextuele theologie

Naar de adventskalender