Wanneer:

Thema: Onderscheiding der geesten
Voorganger: Jasja Nottelman
Lezing: Geestelijke Oefeningen 1; Matteus 4: 1 – 11

De weg die Ignatius zelf heeft afgelegd in zijn leven op weg naar God en later op weg met God heeft hem het belang van het onderscheiden der geesten duidelijke gemaakt. Nadenken, bidden en op verschillende manieren onderzoeken wat de weg is die God van iedere mens vraagt, is geen standaard weg en geen kant-en-klare weg. Het is nodig te onderzoeken. Het is nodig uit te vinden of dat wat jij, als individu denkt te moeten doen in het leven, ( jouw persoonlijke roeping) ook daadwerkelijk dat is wat God van jou vraagt. Er moet onderscheidt gemaakt worden tussen het eigen ego en dat wat je bent in het licht van God; tussen je talent in nederigheid en ijdelheid; tussen iets doen omdat het sociaal zo hoort en dat wat je ten diepste zou kunnen zijn. Ook moet er onderzocht worden of jouw motivatie om iets te doen of te zijn een goede of een ‘kwade’ ondergrond heeft. Wat komt van God en wat niet? Wat is jouw weg, en wat is ingegeven door trots, hebzucht etc.? Ignatius noemt dat zoeken en vinden, ‘onderscheiden der geesten’. Wat geeft de goede Geest jou in en wat hoort er juist niet thuis in jouw leven? Dit heeft betrekking op levenskeuzes en hoe een persoonlijk leven gevormd wordt in samenspraak met God. De Schriftlezing geeft aan hoe Jezus het goede van het kwade scheidde, het zoeken van Ignatius ( gebed, gespreken, stilte, het alledaagse) kan helpen op onderzoek te gaan naar het onderscheiden van dingen in onze eigen levens.