De vriendschap tussen Judas en Jezus bleek brozer dan gedacht. Judas begon zich te ergeren aan Jezus.  Overal waar Jezus kwam stonden de mensen voor hem in de rij. Zag iemand Judas nog wel, of stond hij altijd maar in de schaduw van zijn vriend Jezus? Toen Judas de kans kreeg verraadde hij Jezus. Hij ruilde zijn vriendschap in voor een zak met geld.  Dit geld leek hem meer waard dan die vriendschap. Later kreeg hij spijt van zijn verraad.  En wilde het geld ook niet meer hebben.

Heb jij ook wel eens een vriend verraden? Door te klikken of niet meer om te kijken naar je vriend? Waarom heb je je vriend verraden en is het jou zelf ook wel eens overkomen?

Kunnen we onszelf en anderen deze daden vergeven? Weer met zachtheid naar onszelf en onze (oude) vrienden kijken? Omdat vriendschappen broos zijn en soms moeilijk mee-laveren met ons leven. Anderzijds levert een moeilijke tijd soms ook verdieping van de vriendschap op. Als het lukt om te vergeven. Om de broosheid te onderkennen en ermee te leven.

We bidden om vergeving. Omdat we niet alles zelf hoeven doen, maar op kracht mogen komen bij de Eeuwige.

Detail Waterlelies, Claude Monet (1840-1926)
Albertina Museum Wenen
Foto: Johanneke Bosman